Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Zbulohet thënia e profesorit të njohur francez: Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vet historia

Maurice Druon (1918-2009) ishte nipi i shkrimtarit të madh Joseph Kessel. Ai filloi të shkruante për revista letrare në moshën 18 vjeçare.

L'écrivain Maurice Druon est mort | La Presse

Mori pjesë në ushtrinë franceze gjatë luf tës së dytë Botërore. Në vitin 1948 mori çmimin “Prix Goncourt” për romanin e tij Les Grandes Familles (Familjet e Mëdha).

Ai u zgjodh si anëtar i Akademisë Franceze më 8 dhjetor 1966, sekretar i saj në vitin 1985, nga ku hoqi dorë më 2007-ën për shkak të moshës. Ishte shumë i njohur për shkrimet e tij shkencore dhe veçanërisht për shtatë romanet e tij historike “Mbretërit e ma llkuar” që u bënë dhe filma.

Ai ishte Ministër i Kulturës nga viti 1973-1974 dhe deputet i Parisit nga viti 1978 më 1981-in.

U bë i njohur me thënien për shqiptarët: “ Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vet historia dhe gjyshërit e shqiptarëve merrnin pjesë në l uft ën e Trojes, të udhehequr nga Akili (në njërën anë) dhe Hektori (në anën tjetër)”.

Maurice Druon: le gardien russe du temple français – 5ème République | Le  Magazine sur la France