Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Shumë e shëndetshme është, për të pestin vit radhë rresht kjo zgjidhjet si dieta më e mirë

Për të pestin vit radhazi, dieta mesdhetare u rendit në vendin e parë në listën e dietave më të mira, sipas vlerësimeve të U.S News & World Report.

Dieta më e shëndetshme - dieta mesdhetare, menuja dhe aktiviteti fizik -  Anila Kalleshi's Center

Në vendin e dytë u renditën dieta DASH, e cila lidhet me kujdesin për të ndaluar hipertensionin dhe dieta Flexitarian, e cila inkurajon të qenit vegjetarian në shumicën e kohës, por është fleksibël për të lejuar një hamburger herë pas here.

Studime të shumta kanë zbuluar se dieta mesdhetare mund të zvogëlojë r rezikun e diabetit, kolesterolit të lartë, demencës, humbjes së kujtesës, dep resionit dhe k ancerit të gjirit. Dieta mesdhetare është më shumë një stil jetese sesa një dietë e mirëfilltë.

Kjo dietë përmban gatime të thjeshta, me bazë bimore, me shumicën e çdo vakti të përendruar te frutat dhe perimet, drithërat, fasulet dhe farat. Element i rëndësishëm është vaji i ullirit ekstra i virgjër. Yndyrnat e tjera përveç vajit të ullirit, si gjalpi, konsumohen rrallë.

Mishi i kuq përdoret me masë, zakonisht vetëm për të shijuar një pjatë. Ngrënia e peshkut të shëndetshëm, i cili është i pasur me acide yndyrore omega-3, inkurajohet, ndërsa vezët, qumështi dhe shpendët hahen në porcione shumë më të vogla sesa në dietën tradicionale perëndimore.

Dieta mesdhetare dallon gjithashtu edhe për elementë të rëndësishëm si ngrënia e vakteve me miqtë dhe familjen.

Dieta Mesdhetare shpallet dieta më e mirë për vitiin 2022