Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Shkencëtarët: Vaksina kundër fruthit mund të mbrojë njerëzit nga COVID-19

Vaksina kundër fruthit, shytave dhe rubeolës (MMR) mund të mbrojë njerëzit nga COVID-19 e rëndë, sipas shkencëtarëve.

Studiuesit në Universitetin e Kembrixhit thanë se bllokimi mund të mbrojë njerëzit sepse virusi i rubeolës ka një strukturë të ngjashme me SARS-CoV-2.

Ata vunë në dukje se njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar kanë më pak të ngjarë të kenë nyjet, të cilat dolën në vitet 1960, dhe gjithashtu janë më të rrezikuar nga koronavirusi.

Dhe testimi i gjakut i bërë në një spital NHS zbuloi se pacientët që kishin COVID-19 dukej se kishin zhvilluar përgjigje imune ‘jo specifike’ të cilat gjithashtu mund t’i mbronin nga rubeola.

Ekipi nuk ka asnjë provë se vaksina MMR ka ndonjë ndikim te pacientët COVID-19, por tha se ‘një studim është i garantuar’.

Hulumtimi i tyre vjen pasi Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar njoftoi sot se do të fillojë testimet e kandidatit të saj të parë për vaksina koronavirus këtë javë.

Në një letër të botuar në internet pa u kontrolluar nga shkencëtarë të tjerë ose redaktorë të revistave, studiuesit e Kembrixhit thanë:

Ne sugjerojmë që MMR nuk do të parandalojë infeksionin COVID-19, por mund të zvogëlojë potencialisht rezultatin e dobët.
Studiuesit, të udhëhequr nga profesor Robin Franklin dhe Dr Yorgo Modis, sugjerojnë se ngjashmëritë strukturore midis koronavirusit dhe rubeolës mund të jenë një mënyrë në të cilën vaksina është mbrojtëse.

Kur analizuan të dy viruset, zbuluan se ata ishin 29 përqind identikë dhe ekzistojnë ‘ngjashmëritë e njohura’ midis koronavirusëve dhe paramiksovirusëve, nga të cilët rubeola është një lloj.

Burimi: Daily Mail | Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania

Leave a Reply