Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Rregulli 3 minutësh që gjithë prindërit duhet ta ndjekin me fëmijët e tyre më patjetër

Sa kohë shpenzoni me fëmijën tuaj pas punës? Teknikisht, kemi vetëm rreth 30 minuta për të gatuar darkë për ta, rreth 15 minuta për të lexuar një libër dhe vetëm një moment për t’i puthur ata kur u uroni natën e mirë.

Megjithatë, sipas ekspertëve, mes të gjitha këtyre periudhave, ka 3 minuta që mund të jenë më të rëndësishmet e ditës. Psikologu Nataliya Sirotich shpjegoi rregullin e 3 minutave dhe sipas saj, nëse e respektoni këtë rregull, do ta keni besimin e fëmijës tuaj edhe kur të janë adoleshentë.

Ne vendosëm të zbulojmë se si t’i përdorë këto 3 minuta saktë për të arritur një nivel të kuptimit të plotë me një fëmijë dhe doli të jetë shumë e lehtë!

Rregulli

Ky rregull thotë se ju duhet ta takoni fëmijën tuaj çdo ditë sikur të mos e keni parë njëri-tjetrin për një kohë të gjatë (edhe nëse nuk keni parë njëri-tjetrin për 5 minuta ndërsa ishit në dyqan).

Veç kësaj, është shumë e rëndësishme të jeni në të njëjtin nivel me sytë e fëmijës dhe të kalosh 3 minuta duke përqafuar fëmijën dhe duke i pyetur ata se çfarë ndodhi gjatë kohës që ishit larg. Është veçanërisht e rëndësishme të ndiqni këtë rregull kur e merrni fëmijën tuaj nga kopshti, shkolla ose kur ktheheni në shtëpi nga puna.

Sipas psikologove, gjatë minutave të para pasi e shihni fëmijën tuaj, ata ju tregojnë të gjithë informacionin që mund të mbajnë mend.

Pasojat e shpërfilljes së rregullit prej 3 minutash mund të ndryshojnë, varësisht nga karakteri i fëmijës. Dikush që nuk ka mundësi t’i tregojë gjithçka prindërit kur mundet, nuk do të flasë për gjëra shumë të rëndësishme dhe me kalimin e kohës, disa fakte nuk do të duken aq të rëndësishme sa të flasin për to. Në këtë rast, prindërit mund të humbin shumë gjëra me të vërtetë të rëndësishme.

Fëmijët e tjerë do të vazhdojnë të flasin gjatë gjithë mbrëmjes, duke kujtuar fakte të reja çdo herë dhe në fund, ata do të kenë një histori të plotë. Prindërit e një fëmije të tillë kanë një rrezik që të mos ua dëgjojnë shumë gjëra, sepse, për ta, një fëmijë që flet do të bëhet përfundimisht një zhurmë në sfond.

Është e rëndësishme të theksohet se rregulli i 3 minutave nuk do të thotë që duhet të kaloni vetëm 3 minuta në ditë me fëmijën tuaj. Kjo do të thotë se duhet të kaloni 3 minuta me fëmijën menjëherë sapo t’i keni takuar ata për t’u siguruar që ju të dëgjoni gjithçka që është e rëndësishme për fëmijën që t’jua thotë.