Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Rama i mori 74 mandate, por i jepet lajmi i keq nga i besuari i BE-së: Nuk ju fusim nëse nuk keni….

Komisioneri i BE për Zgjerimin, Oliver Varhelyi ka dhënë një mesazh të qartë se Shqipëria pa një parlament të ri të plotë nuk ka për të ecur drejt BE.

Várhelyi announces new proposals on enlargement by the Commission in early  2020 - European Western Balkans

Varhelyi thotë se pret që Kuvendi i ri të fillojë nga puna, por më parë duhet pritur rezultati përfundimtar i zgjedhjeve të 25 prilli pas procesit të ape limeve.

Pyetja: Vini në Tiranë 10 ditë nga zgjedhjet, besoj jeni informuar me detaje për ecurinë e tyre. Si i keni parë ju këto zgjedhje, ndërkohë që opozita nuk pranon rezultatin e zgjedhjeve të certifikuar nga KQZ? Mendoni se qeve ria ka përdorur pus htetin e saj për të manipuluar apo blerë zgjedhjet? A do ndikojë qëndrimi i opoztiës tek Konferenca e Parë Ndërqeveritare, a do jetë peng i Maqedonisë së Veriut?

VARHELYI: Ne kemi një ambasador shumë të mirë këtu. Jam krenar të punoj me të. Sigurisht që e ndjek gjithë punën e tij, jemi në kontakt, kemi qenë edhe për zgjedhjet. Jam i kënaqur me ambasadorin e BE. Sa i përket rezultatit, e kam ndjekur nga afër, çka thënë OSBE. Mendoj se pas një fushate mjaft të zjarrtë, na nevojiten rezultate të qarta përfundimtare. Ka filluar procesi apo apelimi, duam të shohim të gjitha parregullistë apo blerjen e mundshme të votave, të ndiqet nga autoritetet gjyqësore, pas këtij procesi na duhen rezultatit. Pas tij na duhet që Kuvendi i Shqipërisë të fillojë nga puna edhe shumë shpejt për Reformat e BE. Pa një parlament të ploët nuk ecni dot drejt rrugëtimit të BE. Ka ende mjaft punë për të bërë.

Shumë më e vërtetë. Nëse do ishte një marrëveshje për Konferencën e Parë.Nëse do të ndodhë, puna jo vetëm duhet të vazhdojë, por duhet përshpejtuar, jo vetëm nga qeveria po dhe kuvendi i ri. Duhet të tregojmë me punën tonë, presim rezultatin e procesit të apelimit. Presim që Shqipëria të ecë përpara.

Hearing of Commissioner-designate Olivér Várhelyi | Aktuelles |  Europäisches Parlament