Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Po a pimë qumështin e tyre dot? Merret vendimi, lopët nuk do të hanë më bar në ardhmen ja çfarë do u jepet

Studiuesit e Universitetit të Kalifornisë kanë zbuluar se gjedhët prodhojnë më pak metan që dë mton ambientin, nëse ushqehen me disa lloje të caktuara algash.

Kalendari për parashikim e pjelljes tek lopa

Dhe nuk është çudi që ushqimi i tyre i zakonshëm, shumë shpejt të ndryshojë. Shkencëtarët duket se e kanë disa kohë që kanë eksperimentuar duke përzier sasi të vogla të një alge të kuqe në ushqimin e qeve, dhe rezultati ka qenë befasues.

Ekspertët vunë re se algat e kishin ulur me 80 përqind sasinë e metanit që nxjerrin këto kafshë ripërtypëse. Është pohuar me kohë se gjedhët prodhojnë sasi të mëdha gazi metan që dëm ton klimën. Metani është 25 herë më i dëm shëm për ambientin sesa dioksidi i karbonit, dhe gjedhët që rriten për prodhimin e qumështit dhe të mishit prodhojnë mbi 9 përqind të gjithë gazrave të dëmshme për klimën, që shkaktohen nga njeriu.

Me një miliardë lopë që numërohen në rruzullin tokësor, pas ojat e konsumit të mishit dhe qumështit nga njeriu janë të mëdha për klimën. Pjesa që zenë vendet e industrializuara në këto pa soja, është shumë më e madhe se e vendeve të tjera. Konsumi për kokë i mishit në vendet e industrializuara është tre herë më i lartë se në vendet në zhvillim. Në krye të listës qëndrojnë Australia, SHBA dhe Spanja me konsumin e mbi njëqind kilogrami mish në vit për frymë.