Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Këtu është numri i orëve që duhet të flini sipas moshës tuaj

Ashtu si dieta, gjumi është thelbësor që trupi të funksionojë siç duhet. Ky moment i pushimit lejon që trupi të pushojë dhe të rimbushë bateritë e tij të jenë gati për t’u përballur me një ditë të re. Kështu, është e rëndësishme të gjumit të mjaftueshëm për të shijuar përfitimet e shumta të gjumit. Por sa orë duhet të flini çdo natë? Kur mund të flasim për gjumin e tepërt dhe cilat janë efektet e tij në shëndet? Një gjumë i mirë i natës është thelbësor për pushimin e trupit tonë dhe gjithashtu ka disa përfitime shëndetësore. Por çfarë kuptojmë saktësisht nga gjumi i një nate të mirë?

Në përgjithësi rekomandohet të merrni të paktën 7 orë gjumë për një natë dhe në mënyrë ideale 8 ose 9 orë. Sidoqoftë, duhet të dini se nuk jemi të gjithë njësoj kur bëhet fjalë për gjumin . Ndërsa disa zgjohen të ndjehen mirë pas një gjumë natë 5-orëshe, të tjerët e kalojnë ditën duke u zhurmuar sepse flinin një orë pas orarit të tyre të zakonshëm! Në këtë kontekst, Fondacioni Kombëtar i Gjumit (NSF) kreu një studim me qëllim të identifikimit të numrit të orëve të gjumit të përshtatur për secilin person. Për këtë, 18 studiues nga ky entitet analizuan 300 botime shkencore dhe nxorën një grafik që tregon vëllimin për orë të gjumit që plotëson nevojat e secilit person. Padyshim që të sapolindurit vijnë së pari me një nevojë për 14 deri në 17 orë gjumë, e ndjekur nga foshnjat që duhet të flenë midis 12 dhe 3 orë.

Fëmijët nga 1 deri në 2 vjeç: 11 e mëngjesit deri në 2 pasdite.

Fëmijët midis 3 dhe 5 vjeç: 10 e mëngjesit deri në 1 p.m.

Fëmijët midis 9 dhe 13 vjeç: 9 deri në 11 orë

Adoleshentët: 8 deri në 10 orë

Të rriturit e rinj midis 18 dhe 25 vjeç dhe të rriturit: 7 deri në 9 orë

Të moshuarit (mbi 65 vjeç): 7 deri në 8 orë

Prandaj është e rëndësishme të respektohet kjo statut dhe të gjumit të mjaftueshëm për të parandaluar problemet që lidhen me mungesën e gjumit. Kini kujdes, sidoqoftë, ndaj gjumit të tepërt ose hipersomnisë.

Ky çrregullim i gjumit, i cili manifestohet në gjumë të tepërt, domethënë më shumë se 10 orë në natë dhe përgjumje gjatë ditës, mund të ketë efekte në shëndet.

Pasojat e hipersomnisë:
Gjumi shumë mund të lejojë pasoja pak a shumë serioze për shëndetin:

E keqja e dy:
Mjekët ofrojnë që të mos flini më shumë sesa kërkohen dhe të mbani aktivitete për rregullt fizik për të siguruaruar Shërbimet e shpinës.

trashje:
Gjumi i tepërt dhe i tepërt mund të përdorim në metabolizmin dhe të suloj shtim në peshë, i cili përfundimisht mund të çojë në mbipesha.

Dia.beti:
Sipas një studimi të Qendrave për Kontrollin e Sëm.undjeve të më shumë se 50,000 varr.ave dhe var.reve mbi moshën 45 vjeç, gjumi i një nate për të parë është i dhuruar më shumë për të fituar më shumë kronike. Ky është gjithashtu rasti i “gjumit të gjatë” i cili mund të rrisë ushtun nga dia.beti dhe mbipesha.

Depresioni:
Depr.esioni mund të jetë edhe shkaku i hipersomnisë dhe gjithashtu paso.ja e tij. Kjo për shkak se njerëzit me depresion kanë tendencë të flenë shumë, gjë që e bën çështjen e tyre edhe më keq. Prandaj, ata hyjnë në një rreth të mbrapshtë, gjë që i pengon ata të dalin nga gjendja e tyre në dep.resion.

Dhim.bje koke:
Gjumi i tepërt mund të shkaktojë dhi.mbje koke, dhe jo vetëm te njerëzit që shpesh janë të prirur për migrene. Në të vërtetë, është mjaft e zakonshme të zgjoheni me dhi.mbje koke pasi të keni bërë një sy gjumë të gjatë ose pas një gjumi të gjatë të natës.

Rrez.iqet kardiovaskulare:
Hulumtimet që tregojnë të dhëna nga studimi i Shëndetit të infermierëve mbi më shumë se 71,000 gra zbuluan se shumë gjumë lidhen me rrezikun më të lartë të sëm.undjes koronare të zemrës. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se gjumi shumë i shkurtër ose shumë i gjatë mund të dyfishojë rrez.ikun e sëmu.ndjeve kardiovaskulare.

Këshilla për të luftuar kundër hipersomnisë:
Respektoni kohët e zgjimit dhe të gjumit. Ushtrimi, por jo për të tepruar Bëni dush të ftohtë, në rast të përgjumjes.