Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Alaramante! Konfirmohen raste e para të Gripit të Shendëve në Shqipëri, ja sa dhe ku

Ministria e Bujqësisë dhe e Zhvillimit Rural po ndjek me vëmendje monitorimin e situatës epidemiologjike në popullatën e shpendëve në vendin tonë.

Pa kaluar koronavirusi/ Ferma e pulave konfirmon rastet e para, pritet  shpërthimi i gripit të shpendëve

Pas njoftimit të dhënë nga Organizata Botërore e Shëndetit të Kafshëve, për praninë e vi ru sit të Gripit të shpendëve në disa vende të rajonit dhe më gjerë, me urdhër të ministres Milva Ekonomi u hartua një plan masash mbrojtëse.

Së pari, u bë ndalimi i hyrjes të shpendëve në territorin e vendit tonë nga vendet që kanë konfirmuar praninë e sëmundjes. Pranë Ministrisë së Bujqësisë dhe e Zhvillimit Rural është ngritur Qendra Kombëtare e Krizës për drejtimin dhe koordinimin e planit të veprimit. Pas analizimit të mostrave nga rastet e dyshimta në shpendë të oborrit, në Institutin e Sigurisë Ushqimore dhe Veterinarisë (ISUV), është konfirmuar prania e Gripit të shpendëve (Influenca Aviare) të tipit H5N8.

Sëmundja është e pranishme vetëm në 3 vatra, që ndodhen respektivisht në Njësinë Administrative Fushë-Krujë, në Njësinë Admistrative Dajt dhe në Njësinë Administrative Bujan.

Rikthehet gripi i pulave, Ministria e Bujqësise ndalon importin - Opinion.al