Revista Ora

Te gjitha lajmet nga vendi dhe rajoni.

Ajo Tregoi Sekretet si Hoqi Kilet e Tepërta! E quanin ‘Lopë Hollandeze”, por Tani…

Një përdoruese anonime në rrjetin e famshëm vendosi të ndante disa këshilla për ata që duan të nisin një rrugëtim për humbje peshe. Ajo thotë se rrugëtimi i saj nisi ditën kur në një festë filluan të quanin “lopë hollandeze”.

Sipas artikullit të publikuar prej saj, vetëm 8% e njerëzve janë gjithmonë të suksesshëm në arritjen e qëllimeve të tyre dhe 3 në 4 njerëz pothuajse kurrë nuk ia dalin mbanë.

Nuk është sekret që një vendim i pr erë për të humbur peshën është i vës htirë për t’u marrë, por është edhe më e vës htirë të ndiqet ky vendim. Fillimi i duhur mund të jetë një ndihmesë e madhe dhe të çojë në rezultate të mahnitshme.

Këto sekrete do ta bëjnë rrugën tuaj më të lehtë dhe më të suksesshme:

1 Motivojeni veten siç duhet
Çfarë ju motivon zakonisht? A shihni një version të përkryer të formës së trupit tek vetja apo ëndërroni për rezultatet ideale?

Na vjen keq, por shkencëtarët e konsiderojnë këtë metodë si të paefektshme.

Kur ne nuk marrim parasysh ga bimet dhe pe ngesat e mundshme, ne heqim dorë më lehtë kur përpiqemi të hasim në pe ngesa.

Ndaj ju duhet të vizualizoni rezultatet e dëshiruara me efektivitetin maksimal? Ndiqni këto udhëzime:

Mendoni për përfitimet

Analizoni pèngesat

Kjo metodë ju ndihmon të zbuloni se çfarë dëshironi, por gjithashtu ju përgatiteni për vës htirësitë. Dhe nëse i mbani parasysh që nga fillimi, kjo do t’ju japë motivim afatgjatë për të humbur peshë.

2 Analizoni përpjekjet tuaja të mëparshme (nëse keni bërë ndonjë)
Nëse kjo nuk është hera e parë që keni vendosur të humbni peshën, do të jetë mirë të analizoni përvojën tuaj. Pyesni veten pse keni dës htuar më parë.

Këtu është një listë e shkurtër e arsyeve të mundshme pse shumica e përpjekjeve nuk janë të suksesshme:

Qëllimet jorealiste ose pa qëllime.

Dietat drástike. Shpërqëndrimet. Mungesa e planifikimit të vakteve dhe stërvitjes. Pritja e rezultateve të dukshme në një periudhë afatshkurtër. Dieta e ga buar.

Ky hap do t’ju ndihmojë të merrni në konsideratë dhe të shmangni gábimet e mëparshme.

3 Zhvilloni një vakt-plan
Sipas një studimi, planet e strukturuara të vakteve dhe listat e ushqimeve përmirësojnë rezultatet. Mos jini dèmbelë! Kaloni disa orë dhe zhvilloni një menu të veçantë që do t’ju sjellë rezultatet e pritura.

Nëse mendoni se njohuritë tuaja në këtë fushë nuk janë të mjaftueshme – konsultohuni me specialistë.

4 Zhvilloni një plan ushtrimi
Zakonisht strategjia më efektive është kombinimi i dietës dhe stërvitjes. Ndaj, nëse plani juaj është gati, është koha për të krijuar një orar ushtrimesh.

Gjeni një aktivitet fizik që ju pëlqen. Ju mund të provoni të dig jni kalori duke bërë kárdio (ecje, vrapim, not, çiklizëm) ose ngritje të peshave.

5 Zbuloni cilat zakone do t’ju ndihmojnë të keni sukses
Ka shumë studime që lidhen me humbjen e peshës. Disa prej tyre mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni rrugëtimin e duhur.

Për shembull, vezët për mëngjes do të përmirësojnë humbjen e peshës. Dhe duke pirë 1,5 l ujë në ditë dhe mbi konsumimin tuaj të përditshëm është një mjet efektiv që do t’ju ndihmojë të arrini qëllimin tuaj po ashtu.

Por ka edhe shumë tundime. A e keni të vës htirë të injòroni tasin me káramele që mbani në tavolinë?

Ekziston një hulumtim që e përshkruan këtë fakt interesant: kur káramelet ishin më pak të dukshme dhe afër, personi mesatar hëngri 3.1 káramele në ditë; por kur tasi ishte më i dukshëm dhe më afër numri i kárameleve të konsumuara u rrit deri në 7.7.

6 Dilni online
Rrugëtimi për humbjen e peshës është gjithmonë i vës htirë për t’u filluar. Ne ju sugjerojmë të shkoni në internet për ta bërë më të lehtë dhe më emocionuese.

Një studim i bërë nga Universiteti Northwestern thotë se personat të cilët rregullisht hyjnë, ndjekin dhe tregojnë rezultatet e tyre të dietës online dhe bëjnë miq me anëtarët e tjerë me qëllime të ngjashme mund të humbasin rreth 8% të peshës së tyre trupore në 6 muaj.

Sa më pak që njerëzit të komunikojnë më keq rezultatet e tyre.

7 Bëhuni gati të dës htoni!
Ga bimet janë çelësi i suksesit, sugjeron një studim! Herën tjetër ju do të mendoni dy herë për atë që është më e rëndësishme për rezultatet tuaja: një stërvitje ose një episod të ri në TV.

Mos kini fr ikë nga pèngesat (herë pas here duhet të çlòdheni), vetëm mos harroni qëllimin tuaj. Kjo madje mund ta bëjë angazhimin tuaj më të fortë dhe të lehtësojë mendimet “më katuese” për një hamburger (ose pizza).

8 Shpërblejeni veten!
Shkencëtarët thonë se edhe një shpërblim i vogël mund të na motivojë për të kapërcyer edhe një tjetër “kilometër”. Ndaj, nëse mendoni se motivimi juaj fillon të zhdùket – falënderoni veten për qëndrueshmërinë tuaj dhe relaksohuni (për një periudhë të shkurtër, sigurisht).

Shpërblejeni veten me diçka që keni ëndërruar, merrni kohën e duhur për të analizuar se sa larg keni ardhur, bëni disa ndryshime në planin tuaj (nëse është e nevojshme) dhe kthehuni me energji të reja.

Me këto 2 ushtrime mund të filloni menjëherë

Pozicionet e tilla si në foto janë një përforcues i metabolizmit.

Përveç kësaj, ky pozicion ka shumë përparësi: fòrcon muskujt e barkut, fòrcon mesin, rrit fleksibilitetin, zvogëlon d himbjen e shpinës, përmirëson ekuilibrin dhe qëndrimin dhe përmirëson gjendjen shpirtërore.

Si ta bëni:

Shtrihuni në parakrahët dhe stomakun tuaj për poshtë. Ngrini ijet dhe shtrëngoni muskujt e barkut. Vetëm parakrahët dhe këmbët tuaja duhet të prekin tokën.

Sigurohuni që bërrylat tuaj të jenë drejtpërdrejt nën shpatullat tuaja dhe kyçet e dorës të jenë në një linjë me bërrylat tuaja.

Ngrini njërën nga këmbët për lart sa të mundeni. Mbajeni këtë pozicion për 30 sekonda, pastaj ndërroni këmbën.

Qëllimi kryesor i këtij ushtrimi është tonifikimi i vitheve, por gjithashtu forcon muskujt abdominalë, krahëve dhe ijeve.

Si ta bëni:

Filloni duke u ulur me duart dhe gjunjët e mbështetur në tokë. Ngadalë ngrini njërën këmbë dhe përkulni gjuin për të formuar një kënd 90 gradë.

Ngadalë ngrini dhe uli këmbën. Përqëndrohuni në lëvizjen që vjen nga vithet tuaja. Legeni, kofshët dhe gjuri duhet të jenë në një drejtim dhe paralel me dyshemenë.

Përsëriteni 15 herë, pastaj kaloni te këmba tjetër.